Laden...

6 Tips om je data te beschermen tegen virussen

Iedere computergebruiker hoort al lang te weten dat hij zijn computer tegen virussen moet beschermen, toch? Maar hoe pak je dit het best ? En waarom al die moeite doen? Hieronder vind je een aantal tips die zowel zakelijk als privé bruikbaar zijn!

Author image

Philip Wagemans

Ik heb meer dan 20 jaar ervaring in de ICT. Mijn carrière in ICT begon in 1998 als hardware technieker.

1. De basis: hou je besturingssysteem up-to-date

De gemakkelijkste manier voor iemand met slechte bedoelingen om data te stelen of gijzelen, is ongemerkt misbruik maken van kwetsbaarheden in je systeem om toegang te krijgen tot computers/servers binnen een netwerk. De meeste gewone computergebruikers hebben gewoonlijk geen idee hoe lek een PC vaak is door fout geprogrammeerde software.

Dus: automatische updates inschakelen voor zowel je Operating System (meestal Windows) en al je geïnstalleerde software.

 

2. Installeer een goede antivirus

Tegenwoordig komt Windows voorgeïnstalleerd met Windows Defender, dus méér heb ik toch niet nodig?” zal je denken. Wel, alles beter dan niets maar onthoud dat Microsoft gespecialiseerd is in besturingssystemen, Office- en Cloud-software. Security en beveiliging van data is iets waar het bedrijf historisch gezien nooit van wakker lag. Defender is slechts een basissoftware die niet alle malware zal detecteren.

Online vind je vergelijkingstests van verschillende antiviruspakketten met alle voor- en nadelen netjes opgelijst. Als je uit de top 3 van zulke softwares kiest, is je data al een pak beter beveiligd. Forta Services raadt BitDefender aan.

Antivirus shield

3. Software firewall

Alweer ingebouwd in Windows, zeker niet nutteloos: Windows Firewall. Onder “Firewall- en netwerkbeveiliging”.

In dit onderdeel van Windows kan je:

-toestaan of blokkeren dat andere computers met de jouwe kunnen verbinden: ‘privé netwerk’ gebruik je thuis/in je zaak; ‘openbaar netwerk’ kies je als je op een onbekend netwerk connecteert, zoals bvb in een hotel.
- een programma toelaten verbindingen te maken: je kan er bewust voor kiezen een programma niet naar internet te laten verbinden.
Dit hoeft geen vals gevoel van veiligheid te geven maar het principe is zeker niet verkeerd.

 

4. Hardware firewall

Met dit gespecialiseerde netwerkapparaat bepaal je op een centraal punt welke verbindingen vanop je netwerk naar internet mogen en wat er vanop internet naar je netwerk mag connecteren.

Meer geavanceerd wordt het als de firewall ook malware (Antivirus/Antibot/Sandboxing) kan tegenhouden, wat gewoonlijk de aankoop van een optie (licentie) betekent. Dit toestel kan ook niet-gepatchte systemen in je netwerk beschermen (Intrusion Protection System) wat de systeembeheerder tijd geeft om de updates uit te voeren (maar in de praktijk meestal vergeet).

Scam

5. Gezond verstand

Jawel, de verantwoordelijkheid van de computergebruiker zelf is heel belangrijk in het voorkomen van dataverlies. Het constante spel tussen de hacker om “binnen te geraken” en de beveiliger die hem buiten wil houden zorgt ervoor dat die eerste creatiever wordt.

De laatste jaren zien we dan ook een sterke toename in het aantal phishing- en social engineering gevallen. Kort uitgelegd:

Met Phishing proberen cybercriminelen je te overtuigen persoonlijke informatie te geven, zoals je login en paswoord. Bijvoorbeeld: ze doen zich voor als een medewerker van je bank omdat er zogenaamd dringend iets moet veranderen aan je rekening. Natuurlijk geef je nooit je login, rekeningnummer of code door. Tip: vraag zijn naam, meld hem dat je zelf de bank gaat bellen om te vragen je door te verbinden naar die persoon. Luister naar zijn reactie en haak in.
Andere Phishing voorbeelden: jippie, ik heb een iPhone gewonnen.

Niet dus:

Phishing Email

-ik heb me nergens voor ingeschreven, dus deze mail verwacht ik niet
-gek emailadres
-duidelijk in Google Translate vertaald

Nog een voorbeeld:

Phishing email 2

Afkomstig van een .uk emailadres maar zogenaamd afkomstig van BE-Post? Bpost???

 


Als je een (onverwachte) email ontvangt: kijk altijd eerst het emailadres van de verzender na – dit toont je dirtect dat het om crimineel opzet gaat. Als je overweegt om op een link in een email te klikken, “hover” er dan even met je muispijl over zodat weergegeven wordt waarheen die link gaat. Indien twijfel: NIET klikken!

 

6. Backups

Het laatste redmiddel dat je kan inzetten om je tegen virussen te beschermen zijn backups. Verschillende oplossingen zijn mogelijk maar het komt er steeds op neer je gegevens ergens buiten jouw PC bij te houden, liefst offline (dus onbereikbaar vanuit je PC). Als je data verliest kan je deze redelijk eenvoudig terugzetten.

In een later blogartikel ga je nog meer info over backups vinden.

 

Nieuwsgierig? Meer info nodig?

Contacteer Forta Services!

Downloads