Laden...

Heeft antivirus software op je PC nog nut in 2023?

Met de mogelijkheden van firewalls, antispam en andere filters vraag je je misschien af: is een antivirus software in 2023 nog waardevol? Dit soort van beveiliging is toch al lang voorbijgestreefd, niet? Want ze is vooral gebaseerd op “signatures” die alleen bekende virussen kan ontdekken. En volstaat Microsoft Defender of Windows Security niet, die zijn toch in Windows ingebouwd?

04/09/2023| Cyber security
Author image

Philip Wagemans

Ik heb meer dan 20 jaar ervaring in de ICT. Mijn carrière in ICT begon in 1998 als hardware technieker.

Wat betreft de eerste vraag: hoewel de technologie evolueert, blijft antivirus belangrijk om verschillende redenen:

1. Nieuwe bedreigingen

Cybercriminelen ontwikkelen constant nieuwe manieren om je pc binnen te dringen en gegevens te stelen. Antivirussoftware blijft zich aanpassen om deze nieuwe bedreigingen te detecteren en verwijderen.De firma's achter dit soort software hebben teams die hun programma voortdurend verbeteren om jouw computer zo goed mogelijk te beveiligen.

2. Breed gamma aan malware

Malware, zoals virussen, spyware en ransomware, kan nog altijd schade aanrichten op je toestel. Antivirusprogramma's scannen actief bestanden en het gedrag van software om zulke malware op te sporen en te neutraliseren. Het kat-en-muisspel tussen hacker en beveiliger wordt dagelijks gespeeld zonder dat je hier als gebruiker veel van merkt.

3. Menselijke fouten

Zelfs mensen met computerkennis maken al eens per ongeluk foutjes, zoals zonder nadenken openen van geïnfecteerde e-mailbijlagen of het bezoeken van schadelijke websites. Antivirussoftware is als een extra verdedigingslaag, zelfs als je heel voorzichtig bent, ze houdt altijd een oogje in het zeil.

4. Zero-Day kwetsbaarheden

Dit soort kwetsbaarheden (“vulnerabilities”) zijn nog niet bekend bij de softwarefabrikant en kunnen worden uitgebuit door hackers. Zij zoeken gericht naar zero-day kwetsbaarheden om via die weg in systemen in te breken. Antivirusprogramma's kunnen verdacht gedrag detecteren dat verband houdt met deze kwetsbaarheden en je daarover waarschuwen.

5. Netwerkbescherming

Ook je netwerkverkeer kan door Antivirussoftware in de gaten gehouden worden: een hulp bij het blokkeren van verdachte verbindingen en het voorkomen van aanvallen zoals phishing.

 

En de laatste vraag uit de inleiding: volstaat Microsoft Defender niet?
Kort antwoord: nee. Genuanceerd: het is beter dan niks maar zulke ingebouwde tools kunnen niet op tegen de meest geavanceerde malware die tegenwoordig de ronde doet. Daarbij werd Defender geschreven door Microsoft, wat als kerntaak nièt het beveiligen van data heeft. Ik zou je dus sterk aanraden te investeren in gespecialiseerde software.

Hou er wel rekening mee dat Antivirussoftware niet de enige verdedigingslaag mag zijn. Ook regelmatige software-updates, gezond verstand én voorzichtigheid bij het openen van e-mails en het downloaden van bestanden zijn super belangrijk. (Om helemaal op 2 oren te slapen: installeer netwerkbeveiliging zoals een firewall.)

Kortom, antivirus software blijft ook vandaag een waardevol onderdeel van je digitale beveiligingsstrategie.

Tot slot even dit: ieder zijn vrije keuze natuurlijk, maar persoonlijk ben ik al jaren een grote fan van de Bitdefender producten, specifiek van Total Security. Deze software bestaat uit verschillende onderdelen (tot een VPN client toe) waarmee je je computer(s) en data deftig kan beschermen. En dit allemaal voor een heel schappelijke prijs. In een latere Blog post zal ik de loftrompet wel eens steken over deze specifieke software.
Meer advies nodig? Geef een seintje via info@fortaservices.be.

Downloads

Relevante tags:

#Cyber security