Laden...

Hoe krijg ik overal in huis goede wifi?

Een vraag die je als IT’er vaak hoort is “Hoe krijg ik overal goede wifi in mijn huis of zaak?”. Lees je dit artikel nu via 4G op je smartphone omdat je wifi weeral wegvalt? Staat je laptop op de toog naast de kassa in plaats van in het kantoor omdat het wifi signaal niet tot daar gaat? Zit je zoon te gamen aan de keukentafel omdat de wifi niet goed is op zijn kamer? Of print je bestelbons via een usb-kabel omdat je draadloze printer niet met je wifi verbindt?

03/03/2023| WiFi
Author image

Philip Wagemans

Ik heb meer dan 20 jaar ervaring in de ICT. Mijn carrière in ICT begon in 1998 als hardware technieker.

De meeste internet providers plaatsen je modem vlak bij de voorgevel, wat in de meeste gevallen niet de beste plaats in het gebouw is. Hierdoor kan je niet optimaal overal surfen in huis of in je zaak

Binnen een bedrijf heb je liever overal wifi dekking dan dat je de bureau’s en computers moet zetten waar het signaal goed genoeg is. Ook stabiele en snelle wifi thuis is belangrijker sinds almaar meer mensen thuiswerken. Vroeger gebruikte je internet thuis alleen om te surfen of online te gamen. Maar jij wil toch niet de collega zijn die heel de tijd uit de Teams-vergadering vliegt? Ook buiten kan goede wifi-dekking interessant zijn, bijvoorbeeld op het terras van je horecazaak of in je tuin.

Als je geen geld wil uitgeven aan nieuw Wifi-materiaal en de Wifi van je provider blijft gebruiken kan je nog wel een paar zaken doen om het Wifi signaal te verbeteren:
1) Als het kan: verplaats de modem van je provider naar een centrale plaats in het gebouw.
2) Zet de Wifi-router hoger, dus niet op de grond, zo geraakt het signaal al iets verder
3) Verminder storing: staan er apparaten die het signaal storen, zoals een microgolfoven of draadloze telefoon? Als dat kan, verzet dan het storende apparaat.
4) Storing kan ook veroorzaakt worden Wifi van je buren. Met de juiste tools kan je dit zien en jouw toestel aanpassen naar een niet- of minder gebruikt kanaal.
5) Welk van je draadloze toestellen heeft last van slechte Wifi? In een PC of laptop kan je eventueel de Wifi-kaart vervangen tegen een beperkte kost.

thuiswerk wifi

Meer succes zal je hebben als je bijkomende Wifi hardware plaatst. Hieronder een paar voorbeelden, afhankelijk van je budget:


1. Verbeter je Wifi ontvangst met powerline adapters ( €--)

TPLink WPA8635P

vb TP-Link TL-WPA8635P

Een powerline adapter kan je helpen om wifi-ontvangst te verbeteren. Eén toestelletje wordt - bekabeld - aan de modem gekoppeld, het andere staat verder in huis en zendt daar ook wifi-signaal uit.

Het stroomnet wordt gebruikt om de data vanop internet naar de wifi tot op je laptop/gsm te brengen.

Beoordeling: meestal het eerste wat mensen doen om hun wifi te verbeteren, meestal weinig succesvol omdat deze toestellen niet krachtig genoeg zijn. Ook geven ze vaak problemen met de connectie naar de router toe zodat je vlakbij de extender een héél goed wifi-signaal hebt, maar toch amper connectie naar internet.

2. Vergroot het bereik van je provider wifi met Wifi boosters (€--)

TPLink RE705X

Een wifi extender of repeater pikt het signaal op van je provider router (de Telenet of Proximus modem bijvoorbeeld) en ‘herhaalt’ dit om vanop zijn positie in het gebouw opnieuw een grote wifibubbel uit te stralen.

Beoordeling: zie hierboven - meestal weinig succesvol omdat deze toestellen niet krachtig genoeg zijn.

3. Mesh Wifi (€€-)

TPLink X50Mesh

Bijvoorbeeld de TPLink Deco X50 Mesh wifi werkt op ongeveer dezelfde manier als een powerline adapter of wifi booster.

Het eerste toestel koppel je met een kabel aan de modem, het volgende (of volgenden, want je kan er meerdere plaatsen) neemt de wifi-instellingen over van het hoofdtoestel, waarna je ze op de gewenste plaatsen in huis in de stroom steekt. Internetverkeer verloopt binnenshuis van de mesh wifi router volledig draadloos naar het volgende toestel tot op je laptop of gsm.

De toestellen hebben verschillende antennes en bieden goed bereik en snelheid, terwijl je verbonden blijft als je je verplaatst in het gebouw.

Beoordeling: véél betere oplossing. Hou er wel rekening mee dat een deel van de bandbreedte van deze wifi gebruikt wordt om de verbinding tussen de mesh-wifi routers te doen werken.

4. De top: Access Points (€€€)

Ubiquiti U6Plus

Ubiquiti U6+

In het Nederlands zouden we dit vertalen naar “Toegangspunten”: het wifi-signaal van een AP geeft je toegang tot het bekabelde netwerk en internet.


Dit is wel een (semi-) professionele oplossing met een hoger prijskaartje (o.a. vanwege de benodigde bekabeling). Hiermee krijg je in principe de best mogelijke dekking, snelheid en signaal.

Forta Services werkt met Ubiquiti wifi.

In volgende blog posts ga ik dieper in op welke wifi booster je nu best kiest.

Downloads

Relevante tags:

#WiFi