Laden...

Wifi repeater of powerline adapter?

In de eerste blog las je al hoe je overal in huis of je zaak goede wifi kan hebben. Hier leg ik uit hoe je een beter Wifi signaal krijgt met 2 soorten Wifi booster. Zo’n toestel neemt je bestaande draadloze signaal over en herhaalt het in een andere ruimte. We bespreken 2 mogelijkheden.

Author image

Philip Wagemans

Ik heb meer dan 20 jaar ervaring in de ICT. Mijn carrière in ICT begon in 1998 als hardware technieker.

1. Hoe werkt een Wifi repeater of extender?

Linksys VELOP AC2400

Linksys VELOP AC2400

Een Wifi repeater werkt met dezelfde technologie als je PC, laptop of smartphone: hij verbindt met je netwerk, ontvangt het draadloze signaal van je router en zendt in een nieuwe ruimte opnieuw Wifi uit om zo de dekking van je bestaande Wifi te vergroten.

Je kan hem eender waar in het gebouw plaatsen, zolang je daar je huidige Wifi ook ontvangt. Let wel: de Extender begint met achterstand tegenover je router: hij kan alleen versterken wat hij zelf ontvangt: als de repeater een zwak signaal ontvangt (bvb 1 blokje), dan kan hij daar niet magisch schitterende surfsnelheden toveren.

Zet dit toestel best halfweg tussen je router en de plaats waar je betere wifi nodig hebt.

Het vervelendste nadeel is dat je opnieuw je apparaat met de Wifi moet verbinden als je je verplaatst – je gaat van de Wifi van je router manueel over naar de Wifi van je extender. (Onder andere TP-Link lost dit op met hun OneMesh, maar dat betekent dat je ook een TPLink router nodig hebt).

Tot slot verbindt een Wifi Extender tegelijk naar je router én je draadloze toestel verbindt en de snelheid effectief in 2 deelt en bijgevolg de snelheid vermindert. De repeater is een goede oplossing als je de dekking van het signaal belangrijker vindt dan de snelheid van de wifi.

Grootste voordeel is de lage prijs: je hebt al een repeater van 25 tot 40€.

goede wifi thuis

2. Powerline adapter

NetGear1000

NetGear PL1000


Hoewel ik het niet zou aanraden is er nog een manier om internet tot in een andere ruimte te brengen: de powerline adapter. Dit toestel steek je in een stopcontact vlak bij je router, waarna je het met een netwerkkabel met de router verbindt.

De tweede powerline adapter uit de kit steek je in een andere ruimte in het stopcontact zodat die verbinding maakt met de eerste. Zo heb je bekabeld netwerk via de electriciteitsbekabeling, dus niet via draadloos signaal.

Voordeel is dat er geen netwerkkabel nodig is naar de andere ruimte. Nadeel is dat je daar alleen een netwerkaansluiting hebt, geen wifi. Voor een hoog doe-het-zelf gehalte zou je daarop dan een access point of iets dergelijks kunnen aansluiten, maar dat wordt dan een heel onprofessionele ketting van apparaten, dus mogelijk een goede wifidekking met zeer lage snelheid.

Samengevat, een Wifi booster biedt je:
+ goedkope uitbreiding van de dekking van het Wifi-signaal in je gebouw
- Geen schitterende Wifi-snelheden

Als je méér wil, raad ik je eerder Mesh Wifi of Access Points aan. Hierover krijg je meer info in een volgende Blog post.

Contacteer mij voor meer info.

Downloads