Laden...

Waarom is een cybersecurity audit waardevol voor jouw zaak?

En wat kan inzicht in je data security voor jouw zaak opbrengen? Vandaag kwam ik heel onverwacht op de website van de Federale Overheidsdienst Economie. En nog onverwachter vond ik daar superinteressante informatie om zelfstandigen en bedrijfseigenaars bewust te maken van de risico’s van het internet.

21/08/2023| Firewall Cyber security
Author image

Philip Wagemans

Ik heb meer dan 20 jaar ervaring in de ICT. Mijn carrière in ICT begon in 1998 als hardware technieker.

IT’ers kennen het belang van beveiliging van data zeer goed maar het is dikwijls niet gemakkelijk om dit begrijpbaar uit te leggen aan een leek (excusez le mot, ik wil niet uit de hoogte doen).

Een eenvoudig voorbeeld: weet jij als zaakvoerder wat je gaat doen als jij (of een volledig goedbedoelende medewerker) een virus binnenhaalt waardoor dan plots een groot deel van je belangrijke gegevens onbruikbaar worden? Beeld je de schrik in die je dan om het lijf slaat, gevolgd door het besef dat je zaak mogelijk een aantal dagen of weken niet zal draaien – toch de moeite om even bij stil te staan, lijkt mij. Wat zeg je -  "Dat overkomt alleen grote bedrijven zoals Picanol?" Ik ben daar niet zo zeker van. Natuurlijk kan ik hier de gewoonlijke uitleg neerschrijven over het belang van antivirus, backups en firewalls maar hieronder gaat het dit keer over bewustwording.

Zo biedt de FOD Economie op hun website een handige tool die je waardevol inzicht geeft in de digitale componenten van je zaak. In een aantal stappen (toegegeven: ga er even voor zitten want het is heel wat) legt hun Cyberscan uit hoe je je website, bedrijfsnetwerk, computers en data beter beveiligt.

FOD Cyberscan

Doorloop het stappenplan eens - het loont echt de moeite. In het slechtste geval leer je iets bij en krijg je een vaag idee hoe je zaak snel(ler) terug op de rails te krijgen, in het beste geval onderneem je actief stappen om je beveiliging te verbeteren.

Hulp nodig hierbij? Contacteer mij via info@fortaservices.be

 

Downloads

Relevante tags:

#Firewall #Cyber security